Mobilitatea articulară

Ce sunt articulațiile?

Articulaţiile reprezintã elementul-cheie în funcţionarea aparatului locomotor. Pot fi numite mai prozaic şi “balamale”, pentru cã acesta este rolul lor în organism, însa ele functioneazã și ca “suspensii”.
Există articulaţii cu mai multe grade de mișcare, cum ar fi articulaţia umărului, dar și articulaţii cu mai puţine astfel de grade – genunchiul practic se poate mişcă fiziologic doar în flexie și extensie (rotaţiile sunt aproape insesizabile).

Ce anume duce la pierderea mobilității în articulații?

– traumatismele și intervențiile chirurgicale la nivelul articulațiilor, în primul rând prin agresiunea directă asupra formațiunilor care compun articulațiile, dar și prin perioada de imobilizare gipsata, care are că urmare calcificarea părților moi (tendoane, ligamente), cu pierderea amplitudinii mișcării.
– creșterea în greutate, cu creșterea presiunii intraarticulare și erodarea mai rapidă a cartilajului articular, instalarea artrozei, uneori ajungându-se la o erodare cartilaginoasă atât de mare incât se “freacă os pe os “, fapt care de asemenea are un impact negativ asupra mobilității.
– frigul, mediul excesiv de umed, căratul constant de greutăți mari, mersul pe jos fără încălțăminte adecvată – toate acestea pot duce în timp la o pierdere treptată a mobilității articulare.
– sedentarismul și consumul exagerat de carne pot duce de asemenea la anumite probleme prin hipotrofie musculară cu hiperlaxitate ligamentara în cazul sedentarilor și depunere de cristale de urați pe părțile moi, în cazul marilor consumatori de carne .
– consumul neadecvat de apă, deoarece cartilajul este 70% apă – astfel, un aport insuficient de apă duce la hipotrofia (subțierea) lui în timp.
– osteoporoză poate de asemenea micșora amplitudinea articulară, pe lânga alte afecțiuni cu caracter inflamator/imunologic sau de natură tumorală (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozanta, lupus eritematos, osteom osteoid, osteosarcom, boală Paget, tendinite, capsulite, sinovite, etc).

Ce să faceți dacă doriți să va păstrați mobilitatea articulară?

– să evitați, pe cât posibil, toate elementele enumerate mai sus;
– să beți 2- 2,5 litri de apă plata zilnic;
– să va mențineți greutatea corporală în limite normale;
– să folosiți încălțăminte comodă;
– să faceți mișcare zilnic, măcar 20 de minute;

Este bine să apelați la un specialist kinetoterapeut care va va ghida în efortul pentru menținerea sau recâștigarea mobilității articulare.
Kinetoterapeutul realizează o evaluare a pacientului din punct de vedere motric și muscular, pe baza căreia concepe un plan personalizat de kinetoterapie și masaj .
Kinetoterapeutul poate folosi diferite tehnici cum ar fi: mobilizarea pasivă apoi activă, exerciții pentru refacerea stabilității, a tonusului muscular și îmbunătățirea echilibrului și a coordonării, exerciții de stretching și masaj pentru relaxarea musculară.
Cabinetul de kinetoterapie Sanoactiv RB dispune de toată dotarea necesară realizării planului de recuperare și menținere a sănătății articulațiilor: bicicletă medicinală, steppere, roată de umăr, pedalier, spalieri, flexoare, mingi Bobath, benzi elastice etc .

Avantajele fiscale pentru firme si angajati

AVANTAJELE FISCALE PENTRU FIRME SI ANGAJATI
ALE ACHIZITIONARII ABONAMENTELOR LA SERVICIILE MEDICALE DE KINETOTERAPIE
Serviciile medicale de kinetoterapie furnizate pe baza de abonament pentru salariati constituie o soluție competitivă și responsabilă de motivare și fidelizare a angajaților, care vor aprecia cu siguranță grija companiei pentru sanatatea lor.
– Poate contribui doar compania la abonamentul medical
– Pot să contribuie si salariatii, suplimentar față de sumele pe care le ofera compania (varianta recomandată, deoarece așa pot beneficia de servicii mai complexe).
Conform Codului Fiscal:
Daca sunt platite de angajator, serviciile medicale furnizate sub forma de abonament sunt venit neimpozabil pentru salariat si cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit pentru angajator, in limita a 400 euro/an/salariat. De asemenea, sunt scutite de plata contributiilor de asigurari sociale, a impozitului pe venit si a contribuției asiguratorii pentru munca aferentă salariilor.
Avantaje fiscale: compania economisește taxele pe care le-ar fi plătit oferind o mărire de salariu de 400 euro/an/salariat.
Daca abonamentele sunt platite de salariat, contravaloarea lor se deduce din venitul lunar impozabil la functia de baza, in limita a 400 euro/an/salariat (se reduce baza impozabila la care se aplica impozitul pe venit).
Avantaje fiscale: salariatul va primi un salariu mai mare cu pana la 40 euro/an, in functie de valoarea abonamentului achizitionat.

Atrofia musculara

Va simtiti obositi? Prea repede, prea des? Dupa un efort aparent minor trebuie sa va opriti ca sa va
recapatati suflul? Atrofia musculara poate fi o problema reala si comuna dupa doua luni de stat in casa,
dar si ca urmare a unui stil de viata preponderent sedentar .
Atrofia musculara reprezinta pierderea masei musculare, datorata de cele mai multe ori inactivitatii,
sedentarismului si lipsei exercitiilor fizice.
Din fericire, situatia este reversibila cu usurinta si depinde de dumneavoastra!
Ca sa va recapatati forma fizica, sa va simtiti mai bine pentru a va desfasura normal activitatile zilnice si a
va bucura de hobby-urile dumneavoastra, fara sa obositi excesiv, cabinetul de kinetoterapie si masaj
SANOACTIV RB va asteapta sa profitati de o prima sedinta gratuita de kinetoterapie, in cadrul careia un
kinetoterapeut va concepe un program individualizat nevoilor dumneavoastra de crestere a masei
musculare si de imbunatatire a tonusului muscular.
Ne gasiti pe strada Nicolae Titulescu nr. 49, bl. 9, parter, intre Complexul comercial “Groapa” si Casa
Tineretului.
Pentru mai multe informatii despre servicii si tarife, dar si pentru programari : telefon 0733545344,
email contact@sanoactiv.ro, site web www.sanoactiv.ro.

Dureri de spate?

Durerile de spate, de orice fel, dar mai ales cele din zona lombara, sunt cele mai intalnite dureri.

Unele studii indica faptul ca 80% din persoanele de peste 20 de ani au, mai mult sau mai putin, o astfel de problema. Explicatia este foarte simpla, anatomia noastra nu este conceputa pentru stilul de viata pe care il ducem. Inca de la o varsta foarte frageda petrecem mult timp intr-o pozitie de sezand prelungit, in banca de la scoala/ liceu/ facultate, la biroul de la munca, pe scaunul din masina. Avem un stil de viata preponderent sedentar.

Citește mai mult ►